Áfonyás csirkemájpástétom

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj
4 dl száraz vörösbor (vagy amennyi ellepi a májat)
10 dkg baconszalonna
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
10 dkg szárított vörösáfonya
durvára tört bors

kakukkfű
1ek libazsír
1ek hidegen oldódó zselatin

Elkészítés:

A csirkemájat megmossuk, darabokra vágjuk és 10-15 percre beáztatjuk a vörösborba. A bacont csíkokra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd a szalonnához adjuk és együtt pirítjuk.

A májat leszűrjük és a serpenyőbe tesszük a bacon és a hagyma mellé, világosra pirítjuk. Majd aláöntjük a vörösbort, beletesszük a babérlevelet, kakukkfüvet és 15 percig pároljuk a keveréket. Sózzuk, borsozzuk. Ne fője el teljesen a bort, mert akkor a végeredmény száraz, fojtó lesz.

Az áfonyát hideg vízbe áztatjuk.

Ha a máj már majdnem elfőtte a levét, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, kivesszük a babérleveleket, majd összeturmixoljuk. A legvégén a zselatint feloldjuk egy kis vízben, és hozzáadjuk a krémhez. Az egészet egy tálba kanalazzuk, az áfonyáról leöntjük a vizet, majd a májhoz keverjük. A tetejét megszórjuk kakukkfűvel, borssal és kész is a pástétom. Hűtőben hagyjuk dermedni.

Tipp: Jól néz kis, és tovább is eltartható a májpástétom, ha a tál tetejére öntünk kb. 1 dl olvasztott libazsírt. Ennek a tetejére jöhet még kakukkfű, ill. durvára őrölt bors.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s